środa, 21 grudnia 2016

Potrawa Świąteczna / X-mas dish

 Bigos Świąteczny / X-mas BIGOS  (sauerkraut-and-meat-stew).
 
Porcja dla 6/8 osób / Serving for 6/8 people

Bigos is a tasty and satiating dish. You can find it in a traditional Polish set of dishes. It is a part of our culture. The recipe is very simple. All you need is: cabbage, dried mushrooms, bacon, dried plumps, onion and spices!
 
  Składniki/ Ingredients: 
*1kg kiszonej kapusty/ 1kg of Sauerkraut
*30-50g suszonych grzybów / 30-50g of dried mushrooms
*50-100g śliwka suszona (bez pestek) / 50-100g of dried plumps (without seed)
*400g mięso - wieprzowina lub wołwina / 400g meat - pork or beef
*100g boczku wędzonego / 100g of dmoked backon
*100-150g kiełbasy / 100-150g of sausage
*1-2szt. cebuli / 1-2 pieces of onion
*1-2 łyżki koncentratu pomidorowego / 1-2 tbsp of tomate concentrate
*Pieprz/ pepper, majeranek/ marjoram , lisc laurowy/ bay leaf, ziele angielskie/ pimenta (allspice) , sól/ salt, 1 łyżka cukru lub miodu/ 1 tbsp of cukar or honey
*** TO TASTE 

1.Kapustę odsączyć (jeśli jest mocno kwaśna przepłukać pod zimną wodą), pokrój, włóż do garnka dodaj namoczone i pokrojone grzyby, śliwki, liść laurowy i ziele angielskie. / Impress cabbage ( If it is so sour rinse under cold water), cut and put into the pot, add the soaked mushrooms, plumps, bay leaf and pimenta (allspice).

2. Wlej 2 szklanki wody i gotuj aż zmięknie. / Pour 2 cups of water and cook until just tender. 

3. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż. Dolej wody, przypraw i gotuj aż zmięknie. / Cut the meat into cubes and fry. Add some water and cook until just tender.

4. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. / The backon and sausage cut into cubes.


5. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na smalcu lub oleju. Dodaj boczek oraz kiełbasę. Przełóż do kapusty. / Peel and chop onions and fry in lard or oil. Add backon and sausage. Transfer to a cabbage.

6. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz i majeranek (ewentualnie cukier lub miód).
Duś około 20-30 min. / At the end add tomato concentrate, pepper and marjoram (perchance sugar or honey). 
Simmer about 20/30 minutes. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz