Składniki/ Ingredients :
* 50g drożdzy / 50g yeast
* 175g masła (lub margaryny) / 175g butter (or margarine)
* 1g szafranu / 1g saffron
* 200 ml cukru / 200 ml of sugar
* 500 ml mleka / 500 ml of milk
* 1/2 łyżeczki soli / 1/2 tsp salt
* 1kg mąki (około) / 1kg flour (about)
*** Do dekoracji użyj rodzynek / To decorate use raisins.
1. Drożdze włóż do miski. Roztop masło (lub margarynę!), dodaj szafran, mleko i grzej do 37 stopni. / Yeast put into a bowl. Melt butter (or margarine!), add saffron, milk and heat to 37 degrees.
2. Mleko, masło i szafran dodaj do drożdży i mieszaj aż się rozpuszczą, wtedy dodaj cukier, sól i prawie cała mąke. Wymieszaj za pomocą robota - około 5min, lub ręcznie - około 10min. / Add milk, butter and saffron to the yeast and mix until dissolved, then add sugar, salt and almost all the flour. Stir using robot - for about 5min, or manually for about 10min.
3. Okryj ciasto mąką i zostaw przykryte na 30-45 min. / Incase the dough with flour and let stand covered for 30-45min.
4. Wyjmij ciasto z miski i połóż je na stole. Ugnieć je i uformuj (tak jak chcesz). / Remove the dough from the bowl, put it on the table. Knead and shape (as you want).
5. Odstaw bułki na 30min, żeby urosły. / Set aside rolls for 30min to grow.
6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Posmaruj bułki jajkiem i piecz je 15 minut (aż zrobią się złote).
/ Reheat the oven to 200 degrees. Brush rolls with egg, and bake them 15min ( until golden colour).
Look at my ideas and check my instagram profile - @Monster_of_cooking :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz