Pannacotta Jagodowo Waniliowa - Blueberry Vanilla Pannacotta !
(Porcja dla 4 osób/ Serving for 4 people.)
Jagodowa Pannacotta / Blueberry Pannacotta :
Składniki/Ingredients:
* 2 płatki żelatyny/ 2 petals of gelatin
* 200 ml jagód mrożonych lub świeżych/ 200 ml fresh or frozen blueberries
* 1 łyżka soku z cytryny/ 1 tablespoon of lemon juice
* 20 ml cukru/ 20 ml of sugar
* 300 ml śmietany 36%/ 300 ml of double cream
1. Włóż żelatynę do zimnej wody na 5 minut / Insert the gelatin in cold water for 5 minutes.
2. Zagotuj jagody z sokiem z cytryny i cukrem - 2 minuty/ Boil the berries with lemon juice and sugar - 2 minutes.
3. Zblenduj jagody w rondelku/ Blend the berries in a saucepan
4. W innym rondlu ugotuj śmietanę przez 2 minuty i odstaw z palnika/ In another saucepan boil the cream for 2 minutes and set aside from the hobb.
5. Wyciśnij żelatynę z wody i dodaj do gorącej śmietany. Mieszaj aż się rozpuści, następnie dodaj jagody i wszystko wymieszaj/ Squeeze the gelatine from the water and add to hot cream. Stir until dissolved, then add the berries and mix everything
6. Wlej do szklanek i odłóż do lodówki na około 2 godziny, dopóki nie stężeją/ Pour into glasses and put in the fridge for about 2 hours until they thicken.
Waniliowa Pannacotta/Vanilla Pannacotta:
Składniki/Ingredients:
* 500 ml śmietany 36%/ 500 ml of double cream
* 1 łyżeczka cukru waniliowego/ 1 tsp of vanilla sugar
* 50 ml cukru/ 50 ml of sugar
* 2 płatki żelatyny/ 2 petals of gelatin
1. Włóż żelatynę do zimnej wody na 5 minut / Insert the gelatin in cold water for 5 minutes.
2. Wsyp do rondelka cukier waniliowy/ Put into a saucepan vanilla sugar.
3. Wlej śmietanę i cukier aż się nie zagotuje - mieszaj około 2-5 minut/ Pour the cream and the sugar until it boils - stir about 2-5 minutes.
4. Odstaw z palnika. / Set aside from the hobb.
5. Włóż żelatynę do gorącej, ale nie gotującej się śmietany i mieszaj aż się rozpuści/ Insert the gelatin into the hot, but NOT BOILIG cream, stir until dissolved.
6. Wlej do szklanek i odłóż do lodówki na około 2 godziny, dopóki nie stężeją/ Pour into glasses and put in the fridge for about 2 hours until they thicken.
*** ( Dekoracja wedle uznania/Decorate as you wish)
Smacznego ! :) - Enjoy your meal! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz